Madeliefjeskoekjes zonder suiker

daisy-22887_1280

Wie heeft als kind nooit de witte lintjes van een madeliefje geplukt? Hij houdt van me, hij houdt niet van me, hij houdt van me, … Het madeliefje (Bellis perennis) is zo één van die voorjaarsplantjes die iedereen wel kent maar verder weet men er niet echt zoveel over. Toch heeft ook dit vrolijke bloemetje zijn medicinale kwaliteiten.


Madeliefjes zijn goed voor je mond, als je last hebt van zweertjes (aften). Pluk een halve kop madeliefjes, giet er kokend water over en laat 20 minuten trekken. Zeef de bloemen eruit en spoel je mond drie keer per dag met dit aftreksel. Nog vlugger van zweertjes af zijn, vis een madeliefje uit het hete water en hou het dan zo warm mogelijk tegen een zweertje. Je kunt ook op de bladeren kauwen. Het werkt kalmerend bij krampen; werkt bloedzuiverend bij enkele weken dagelijks gebruik; het is goed voor de lever en wordt in het vroege voorjaar in zijn geheel gebruikt.
De knoppen van madeliefjes kunnen in azijn worden ingelegd zodat je zelf kappertjes maakt. Kook azijn met wat peperkorrels en uiensnippers en giet het over de madeliefknoppen. De knopjes hebben een nootachtige smaaktint. De blaadjes zijn klaar te maken in een salade, net als de bloemetjes. Daarnaast kun je ze op de boterham met kaas doen. De madeliefbloemetjes zijn ideaal in een bloemensalade. De onderdelen van dit plantje kun je eveneens aanwenden als extra ingrediënt in een smoothie. De blaadjes kunnen gekookt worden in de soep of een stamppot. Verzamel eens wat madeliefblaadjes en doe deze in de laatste minuut door een rijst die je opbakt.

Voor zo’n 10 koekjes:
– 150 gr bloem
– 100 gr boter
– 1 ei
– 2 gr Stepa Sweet (zoetstof op basis van stevia, bestel het hier)
– snufje zout
– geraspte schil van een onbespoten citroen
– madeliefjes

Bereidingswijze:
Pluk op een zonnige dag een paar handjesvol madeliefjes.

flinke handvol madeliefjes

flinke handvol madeliefjes

Spoel ze eerst eens goed onder de kraan, vanwege eventueel passerende honden en/of vossen. Verwarm de oven voor op 150 °C.

snufje zout

snufje zout

Doe de bloem met de zoetstof, ei, boter en de geraspte citroenschil in een kom en kneed goed. Doe er de madeliefjes bij.

uitrollen

uitrollen

Rol het deeg open en steek er vormpjes uit. Doe een vel bakpapier op een bakplaat en leg er de koekjes op.

vormpjes uitsteken

vormpjes uitsteken

Bak in de oven gedurende 10 min. Laat ze een minuutje afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster.

 

Klaar!

Klaar!

Opgelet:
De smaak van Stepa Sweet is niet dezelfde als van suiker. Je moet ervan houden. Je hebt er ook maar heel weinig van nodig. Ze bevat geen caloriën en is ook geschikt voor diabetici.

Meer weten over madeliefjes? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s