Zout: hoeveel is goed?

verschillende mengelingen

verschillende mengelingen

Net als de meesten van jullie, denk ik,probeer ik gezond en evenwichtig te eten: genoeg groenten, niet teveel suiker, voldoende vezels, … Maar hoeveel zout heeft een mens nu precies nodig?

Er wordt ons al jarenlang verteld dat teveel zout de bloeddruk verhoogt en dat hoge bloeddruk het risico op hartkwalen, beroerte en andere problemen verhoogt. Maar ondanks al die vermaningen vinden we nog altijd zout in de meeste voedingsmiddelen, dus krijgen we over het algemeen voldoende zout binnen zonder dat we nog eens kwistig met het zoutvat strooien op ons bord.

De Hoge Gezondheidsraad van België beveelt een zoutconsumptie van minder dan 5 gr per dag aan. Maar de gemiddelde zoutinname van de gemiddelde Belg is 10.5 gr, dus meer dan 2 keer zoveel!

Hart-en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak in België, daarom is het interessant om je zoutconsumptie een te verlagen door gebruik te maken van kruidenzout, doordat je een gedeelte van het zout vervangt door kruiden krijg je er minder van binnen, zonder dat de smaak inboet. Natuurlijk kun je nu naar de supermarkt rennen om daar kruidenzout te kopen, maar het is zoveel leuker om het zelf te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik geef een aantal voorbeelden maar voel je vooral vrij om zelf te experimenteren met kruiden en specerijen! Hang er een mooi etiket aan en je hebt een leuk persoonlijk cadeautje!

Kruidenzout
Grof zeezout, kruiden en een mooi potje en je hebt een heerlijk zout om je gerechten extra smaak te geven.

Stevige kruiden zoals bvb. rozemarijn of tijm zijn ideaal. De opties zijn eindeloos:
– Rozemarijn & salie
– Provencaals zout: tijm, rozemarijn, marjolein, dragon, lavendel, …
– Aziatisch: chili, koriander, citroengras, gember, …
– Dille met bieslook en citroenzeste (perfect voor bij eieren)
– …

Afhankelijk van welke kruiden je gebruikt kan je het voor verschillende gerechten gebruiken. De rozemarijn-tijm mix is bvb. ideaal bij geroosterd vlees.

Ingrediënten:
– 1/2 tas gedroogde kruiden tijm, rozemarijn
– 1/2 tas zeezout grote kristallen
– 4 à 5 teentjes knoflook (optioneel)
– 2 citroen(en) de zeste (optioneel)

Werkwijze:
– Pel de knoflook en verwijder de groene kern indien nodig.
– Mix de look met 2 teentjes knoflook in een keukenrobot (of hak met de hand) en voeg daarna de verse kruiden toe. Het zoutmengsel moet de textuur van grof zand hebben.
– Voeg de rest van de kruiden toe en meng goed.
– Bewaar het zout in een propere, luchtdichte bokaal.

Vul een potje tot halfweg met zout

Vul een potje tot halfweg met zout

kruidenzout 2
Ingredienten:
– 150 g grof zeezout
– 1/2 koffielepel geraspte citroenschil
– 1 blaadje salie
– 1 takje tijm
– 1 takje rozemarijn
– 1/2 koffielepel gedroogde lavendel (ongeparfumeerd)

Werkwijze:
– Spoel de kruiden, pluk de blaadjes van de takjes en dep goed droog met keukenpapier. Hou de verschillende kruiden apart en hak ze fijn. Laat enkele uren drogen. Laat ook de geraspte citroenschil enkele uren drogen.
– Meng het zout met de lavendel, de citroenschil, de salie, de tijm en de rozemarijn.
– Schep het zout in schone, droge potjes en sluit af met een deksel. Zo kun je kruidenzout ongeveer 2 maanden bewaren.

Voeg er dan de gedroogde kruiden bij

Voeg er dan de gedroogde kruiden bij

kruidenzout 3
Ingredienten:
– 1 eetlepel knoflookpoeder
– 1 volle koffielepel gedroogde basilicum
– 1 volle koffielepel gedroogde marjolein of oregano
– 1 volle koffielepel gedroogde peterselie
– 1 volle koffielepel gedroogde salie
– 3/4 koffielepel gedroogde tijm
– 1/2 koffielepel gemengde peperbolletjes
– 1/2 koffielepel cayennepeper
– 2 volle koffielepel medium grof zeezout

Dit zout-met-groene-kruiden-mengsel is op vele manieren toepasbaar in de keuken.

Variatie 1:
Gebruik deze kruidenzout door dit met olie te mengen en dan vlees ermee in te smeren tijdens roosteren.

Variatie 2:
Meng kruidenzout met bloem. Haal kippendelen eerst door melk en erna door de bloem en kruidenzout mengsel. Bak kip erna in olie in koekenpan of verdeel kippendelen over een ovenschaal en bak kip in oven tot gaar en mooi van kleur.

Variatie 3:
Denk ook eraan om deze kruidenzout als smaakmaker te gebruiken bij groente beignets of smaakmaker voor een omelet etc. etc.

Italiaans kruidenzout
Ingredienten:
– een grote verpakking zeezout
– gedroogde basilicum
– gedroogde oregano
– zwarte peperbolletjes
– knoflookpoeder of gevriesdroogde knoflook
– gebakken uitjes

Werkwijze:
Doe daarna alle ingrediënten in de keukenmachine en maal ze fijn.

Kruidenmix als alternatief voor zout
Deze mix is ideaal voor mensen die geen zout mogen of willen gebruiken, maar toch gekruid willen eten.

Ingredienten:
– 1 koffielepel paprikapoeder
– 1 koffielepel knoflookpoeder
– 1/2 koffielepel uienpoeder
– 1/2 koffielepel peper
– 1/2 koffielepel selderzaadjes

Werkwijze:
Meng goed onder mekaar en bewaar het in een luchtdichte bus. Het perfecte alternatief voor zout dat smaak geeft aan je eten

Feestelijk kruidenzout
Ingredienten:
– 200 gram grof zeezout
– 4 stukken steranijs
– 2 kaneelstokken
– 1 eetlepel rode chilipepervlokken
– ¼ kop gedroogde tijm
– 1 eetlepel zeste van appelsien

Werkwijze:
Haal de zeste van de appelsien en laat drogen (in een lauwe oven). Doe de rest van de ingrediënten – zonder het zout – in een blender of oude koffiemolen en maal fijn. Voeg er het zout en de gedroogde zeste bij, meng even dooreen en verdeel over afsluitbare potjes.

De mogelijkheden om eigen kruidenzout te maken zijn natuurlijk eindeloos. Laat gewoon je fantasie de vrije loop! Verdeel het zout over leuke kleine potjes, plak er een mooi label op en geef het kado of strooi het lekker zelf door gerechten.

Heb jij al eens kruidenzout gemaakt? Hoe beviel het?

2 gedachtes over “Zout: hoeveel is goed?

Plaats een reactie