Duindoorn – rozenbottelconfituur

Heerlijk heerlijk! Gezondheid in een potje!

Heerlijk heerlijk! Gezondheid in een potje!

Ook in de herfst biedt de natuur interessante mogelijkheden. Wie niet ver van de zee woont heeft het vast al gezien: de duindoornbessen zijn er!

duindoorn - Hippophae rhamnoides

duindoorn – Hippophae rhamnoides

De kleine fel oranje besjes met de venijnige doorntjes tussen zijn een schat aan vitamine C, ze kunnen tot 60 keer meer vit. C bevatten dan eenzelfde hoeveelheid sinaasappels. Duindoorn (sap en olie van de vrucht) is dan ook aangewezen bij het voorkomen en de aanpak van griep, grippale en winterse infecties. Duindoornsap vormt een aansterkend tonicum, zodat je er snel weer bovenop komt! Verder stimuleert het je immuunsysteem en verterkt, regenereert en rehydrateert je slijmvliezen.

duindoornbesjes plukken

duindoornbesjes plukken

Dus geniet van wat misschien de laatste zonnige dagen zijn en kom naar zee, pluk je voorraad duindoornbesjes! Maar vergeet je handschoenen niet, want de doorns zijn venijnig! Duindoornbesjes smaken een beetje zuur, en je hebt er heel veel nodig om confituur te maken, daarom heb ik ze in dit recept gecombineerd met rozenbottels, maar dat is je eigen keuze, natuurlijk.

rozenbottels

Rozenbottels

Ingrediënten:
– duindoornbessen
– evenveel rozenbottels
– geleisuiker
– water
– sap van 1 (biologische) citroen

duindoornbesjes spoelen

duindoornbesjes spoelen

Bereidingswijze:
Spoel de bessen en de rozenbottels goed af onder de stromende kraan, haal er eventuele blaadjes of stengels vantussen. Snij de rozenbottels in 2.

duindoornbessen en rozenbottels in een pot met een bodempje water

duindoornbessen en rozenbottels in een pot met een bodempje water

Doe beide met een bodempje water in een pot en laat minstens 30 min (afhankelijk van de hoeveelheid bessen die je verzameld hebt) koken met het deksel op de pot.

Zeef het mengsel

Zeef het mengsel door een schone keukenhanddoek of neteldoek. Prachtige kleuren, niet?

Daarna zeef je het mengel door een schone keukenhanddoek of neteldoek, vang het kookvocht op. De bessen en rozenbottels zijn voor de composthoop.

doe er dezelfde hoeveelheid geleisuiker bij

doe er dezelfde hoeveelheid geleisuiker bij

Meet het kookvocht af en doe er dezelfde hoeveelheid geleisuiker bij.

het sap van 1 (biologische) citroen

het sap van 1 (biologische) citroen

Doe er het citroensap bij. Laat inkoken zonder deksel.

Opstijven

Opstijven

Als je een druppel op een bordje kunt laten vallen, je bordje vertikaal houdt en de druppel loopt er niet af is je confituur klaar!

Giet in gesteriliseerde bokaaltjes

Giet in gesteriliseerde bokaaltjes

Zet gesteriliseerde bokaaltjes klaar, giet ze zo vol mogelijk met de warme confituur, schroef het deksel erop en zet ze ondersteboven om af te koelen.

Zet je potjes omgekeerd om af te koelen

Zet je potjes omgekeerd om af te koelen

Kleef er een leuk etiket op en je kunt de hele winter genieten van vitamine C op je brood. Laat de winter nu maar komen!

Advertenties

Een gedachte over “Duindoorn – rozenbottelconfituur

  1. Pingback: Duindoorn – rozenbottelconfituur | kruidenkriebelsblogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s