3 etherische olieën die in elke E.H.B.O. kast zouden moeten zitten

3 e.o. die iedereen in huis zou moeten hebben

3 e.o. die iedereen in huis zou moeten hebben

Je hebt waarschijnlijk al van etherische olie gehoord, want ze worden alsmaar meer gebruikt, maar wat zijn etherische olieën nu eigenlijk en wat kunnen ze voor jou betekenen?

Etherische olieën of essentiële olieën zijn sterke plantenextracten die al eeuwenlang gebruikt worden voor hun geneeskrachtige, verzorgende en stimulerende of kalmerende werking. Pure etherische olie heeft ontelbare medicinale eigenschappen en kan kleine kwaaltjes voorkomen en/of genezen.

Door goede etherische olie te gebruiken gebruik je een volledig natuurlijk product zonder schadelijke chemische ingrediënten. Ze zijn zeer effectief.

Er zijn massa’s etherische olieën en mengelingen van etherische olie¨n, maar er zijn 3 basis-olieën die je kan inzetten op verschillende manieren voor een hele reeks kleine gezondheidsprobleempjes. Deze 3 olieën heb ik altijd bij de hand:

1. lavendel
Lavendel is een van mijn favorieten. Ik hou van de geur en het heeft kalmerende eigenschappen. Het werkt helend en verzachtend op de huid, helpt je om in te slapen, het verlicht allergiën en sinusproblemen. Het is de EHBO-olie bij uitstek, je kunt het aanbrengen als ontsmettingsmiddel bij kleine wondjes, puistjes, huidirritaties, het helpt de huid te herstellen, … Sprenkel een paar druppels op je hoofdkussen om de slaap sneller te kunnen vatten. Meng een paar druppels door kokosolie om je zonnebrand te behandelen.

Lavendel is een van de weinige etherische olieën die je rechtstreeks op de huid mag aanbrengen, de meeste andere moet je verdunnen met een plantaardige olie.

2. Tea tree
Teatree-olie is werkzaam tegen bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Een van de eigenschappen van teatree is de antiseptische en bacteriedodende werking. Door teatree aan te brengen op snij- en schaafwondjes worden deze gedesinfecteerd. Extra voordelen van teatree zijn dat het niet vlekt en op wondjes niet prikt. Vooral voor kinderen dus erg belangrijk! Als antiseptisch middel kun je de teatree-olie goed gebruiken voor de huidverzorging. Bijvoorbeeld bij puistjes, acne, mee-eters.

Schimmelinfecties kunnen met teatree erg goed worden behandeld. Denk hierbij aan voetschimmels, kalknagels, etc.

Teatree kan ook succesvol worden gebruikt om virusinfecties te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan waterpokken, griep en verkoudheid.

Teatree heeft een typerende geur. Sommige mensen vinden de geur niet prettig, anderen juist wel. De geur verdwijnt ook weer snel. Als je enkele druppels in een geurbrander doet, blijft deze langer hangen. Insecten blijven dan liever weg.

3. Citroen.
Citroen is nog zo’n interessante olie met een breed scala van toepassingen, van het aromatiseren van water tot behandeling van acne. Het heeft antibacteriële en ontsmettende eigenschappen waardoor het heel veelzijdig is. De etherische olie van citroen wordt uit de schil geperst. Het staat bekend als een krachtig aromatisch reinigingsmiddel, het zuivert de lucht en verheft de stemming en je kunt het overal in je huis gebruiken als een veilig, niet-toxisch reinigingsmiddel. Voeg een paar druppeltjes citroenolie aan je reinigingsproducten, gebruik het als opkikkertje tegen de namiddag-dip, vernevel in de studeerkamer voor meer concentratie.

Pure etherische olie van lavendel, pepermunt en citroen van goede kwaliteit kunnen lokaal worden toegepast, aangelengd in plantaardige olie of verneveld in een aromalamp. Kies voor een olie van goede kwaliteit, je betaalt misschien iets meer maar je bent dan ook zeker dat je geen synthetische kopie in handen krijgt. Want door de geur alleen zul je het niet weten! Maar therapeutisch is synthetische olie niets waard, natuurlijk.

Opgelet: zelfs al zijn dit natuurlijke producten, je kunt altijd allergisch reageren! Doe de 48 u test: breng een beetje olie verdund in plantaardige olie, zoals amandelolie, zonnebloemolie, … aan in de plooi van je elleboog. Na 48 u geen reactie? Ga gerust je gang!

Dit setje etherische olieën is momenteel promo van de maand op www.kruidenkriebels.be
M
eer weten over etherische olie? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s