Maak je eigen borstbalsem

vaporub8Misschien ben je, net als ik, opgegroeid met Vicks vaporub, waar onze moeders ons mee insmeerden als we hoestten. Sinds die tijd ben ik (een beetje) tot de jaren van verstand gekomen en weet ik dat diezelfde vaporub die onze moeders zo liefdevol smeerden, gemaakt wordt op basis van vaseline. Niet zo erg, zou je denken, tot je eens op onderzoek uit gaat en tot de conclusie moet komen dat vaseline een petroleumderivaat is! Nu kan ik er mee leven dat mijn auto (nog) aardolie nodig heeft, maar dat wil ik echt niet op mijn lichaam smeren! Vandaar mijn zoektocht naar een gezonder alternatief. En ik heb het gevonden! Het werkt even goed tegen vastzittende hoest, maar ik kan nu met een gerust hart smeren, zonder bang te hoeven zijn dat ik mogelijk giftige stoffen via mijn huid naar binnen krijg.

vaporub1Ingrediënten:
– 2 eetlepels (30g) shea boter,
– 75 ml zonnebloemolie,
– 15 druppels etherische olie van Eucalyptus, 7 dr pepermunt, 2 dr den, 1 dr tijm.

vaporub4Bereidingswijze:
Weeg de sheaboter af en doe ze in een hittebestendige pot. Meet de zonnebloemolie af en giet ze er bij. Zet je pot in een grotere pot met een paar centimeter water (au bain marie) en zet op een klein vuurtje, het is niet de bedoeling dat het water kookt, alleen dat de sheaboter smelt.

vaporub5

Als de sheaboter gesmolten is haal je je pot van het vuur en laat afkoelen tot handwarm (handwarm betekent dat je er je vlakke hand kan tegen houden zonder dat je je verbrandt) Pas dan kun je er je etherische olie bij doen, want etherische olie die te warm heeft gehad verliest al zijn goede eigenschappen en dat is natuurlijk jammer! Doe er nu de etherische olie bij, roer nog eens goed door en giet in een proper potje. Dekseltje er op, etiketje kleven en klaar!

vaporub6Let op: het blijft een vette boel als je dit smeert, maar dat is met vaporub ook zo. Dus kies je voor de gelegenheid beter een oude pyama in plaats van je sexy lingerie.

vaporub7Wat is sheaboter?
Sheaboter of kariteboter is boter die onttrokken wordt uit de noten van de Afrikaanse shea boom. Ze wordt regelmatig gebruikt in schoonheidsproducten want ze voedt en beschermt de huid. Veel beter dan vaseline dus! Koop ze hier.

Tip: Als je de sheaboter vervangt door druivenpit-of amandelolie heb je een goede massageolie.
Als je deze borstbalsem wilt maken voor kleine kinderen (minder dan 6 jaar) kies dan voor Eucalyptus radiata in plaats van Eucalyptus globulus, die is minder sterk en meer geschikt voor kinderen. Beide zijn goed beschikbaar in de natuurwinkel.

Een gedachte over “Maak je eigen borstbalsem

  1. Pingback: Maak je eigen borstbalsem | kruidenkriebelsblogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s