Wat kun je aanvangen met je kerstboom na kerstmis?

Christmas tree

Kerstboom

Kerstmis is voorbij, de kerstboom wordt binnenkort afgetuigd, traditioneel na Driekoningen op 6 januari. Misschien heb je dit jaar gekozen voor een echte boom, liefst met kluit, zodat hij in je tuin een nieuw leven kan beginnen. Maar voor hij naar buiten wordt verbannen, of het slachtoffer wordt van een of andere kerstboomverbranding, kun je nog genieten van de medicinale eigenschappen van je kerstboom.

De kerstboom versieren is een oude traditie die werd overgeleverd van een tijd waarin verschillende bomen en planten werden vereerd in verschillende seizoenen. In Noord-Europa werd de groenblijvende boom rond de winterzonnewende gevierd. De feestelijkheden van het versieren van en dansen rond de boom werden gehouden in het putje van de winter, toen er erg weinig planten nog groen waren en de grond voor altijd bevroren leek.

Het eeuwige groen van de bomen bracht de hoop dat de warmte en het frisse groen van de lente terug zou komen. In plaats van te dansen rond de boom buiten brachten we dit ritueel naar binnen, met een kerstboom in elk huis om te versieren.

De eeuwig groene bomen die we met kerstmis in ons huis zetten zijn sparren en dus niet dennen, zoals in het aloude liedje. De spar is van de den (Pinus) te onderscheiden doordat de naalden bij de spar afzonderlijk en bij de den bij elkaar staan. Ook heeft de spar platte, driehoekige of vierhoekige naalden en de den ronde. Het is meestal een fijnspar, blauwspar, Noorse of Servische spar met of zonder kluit of geteeld in een pot. Sparren helen ons niet alleen door ons huis te vullen met hun kleur en geur, maar ze hebben ook waardevolle medicinale kwaliteiten waar we hen dankbaar voor mogen zijn.
De geneeskrachtige eigenschappen van de spar zijn gelijk aan die van de grove den en zeeden. Deze werken antiseptisch, doorbloedingbevorderend, kalmerend, krampopheffend, urinedrijvend, vitamine C- aanvullend, zweetdrijvend, en bevorderen het ophoesten van slijm. De spar wordt gebruikt bij bronchitis, sinusitis, verkoudheid, blaasontsteking, reuma en artrose.

Voor je aan de slag gaat met je kerstboom moet je er zeker van zijn dat je boom niet behandeld werd met brandvertragers of kleurstoffen. De brandvertragers worden veronderstelt veilig te zijn, ook inwendig, maar ik zou het toch niet doen. Ook als je boom met kunstsneeuw is bewerkt kun je hem beter niet gebruiken. Als je niet zeker bent, gebruik dan liever jonge twijgjes van sparrenbomen die buiten groeien.

IMG_3768Sparrenbad
Verzamel een handjevol groene naalden of kleine twijgjes van je kerstboom en doe die in een washandje of in een organza zakje. Bind je washandje dicht met een elastiekje. Laat dat in je bad dobberen terwijl je geniet van de lekkere geur en de ontsmettende werking. De sparrennaalden helpen de sinussen te openen en zorgen ervoor dat je makkelijker ademt. Dit zuiverende effect werkt ook op de geest, waardoor je opgebouwde stress kunt loslaten. Een bad met sparren- of dennentwijgen ontspant het lichaam, stimuleert de doorbloeding, werkt jeukverminderend, verwarmend en zenuwversterkend en maakt slijm en hoest los. Uitstekend in te zetten dus bij hoest en verkoudheid of om aan te sterken na een ziekte.

herbal_teaSparrenthee
Laat 2 eetlepels sparrennaalden trekken in 2 koppen heet water om een “thee” of infusie te maken. Verzamel alleen groene naalden en breng ze aan de kook in een pot met deksel. Als het water kookt doof je het vuur en laat je de thee trekken gedurende een uur. Zeef de sparrennaalden uit het water en verwarm de thee opnieuw. Als de thee warm genoeg is om te drinken doe je er een koffielepel honing bij. Drink een tot 3 koppen er dag als je een verkoudheid voelt opkomen. De thee is rijk aan vitamine C, maar kan het lichaam uitdrogen, dus drink deze thee maar enkele dagen na elkaar.

Sparrenstoom
Maak sparrenthee op de manier zoals hierboven verschenen. In plaats van de thee te laten trekken met het deksel erop laat je nu het deksel er de hele tijd af. Als de thee kookt zet je het vuur op de laagste stand. Laat de thee gedurende 15 minuten trekken. De stoom verspreidt ontsmettende olie van de spar in je huis. Draai het vuur uit en laat de thee op het fornuis trekken tot hij volledig is afgekoeld. Daarna kun je hem nog in je bad gieten of je handen ermee wassen.

Wat doe jij met je kerstboom?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s