Kruidenolie diy

kruidenolie6

Kruidenolie zelf maken? Poepsimpel!

Hou je ook zo van die pikante kruidenolie bij de Italiaan? Ik kan er geen genoeg van krijgen! Maar zelf een heerlijk aromatische olie maken is poepsimpel. Er is alleen wat geduld voor nodig: het kruid geeft pas na twee tot drie weken z’n heerlijke smaak af. En je kunt hem zo sterk of zo neutraal maken als je zelf wilt.

kruidenolie2

Enkele mogelijke ingrediënten

Neem een propere glazen bokaal en stop daar een beetje van je lievelingskruiden in, fijngesnipperd en gedroogd. Bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, salie, marjolein of dille. Of een combinatie van verschillende kruiden.

Schenk de bokaal vol met een goede olijfolie of een andere olie. Hoe beter de olie is, hoe beter het resultaat zal zijn, maar met een gewone, goedkope olie gaat het ook, en die wordt meteen een stuk beter! Het kruid moet helemaal onder de olie staan. Sluit de bokaal goed af en laat het kruid ongeveer 3 weken trekken op een koele donkere plaats. Schenk de olie daarna door een fijne zeef en bewaar hem in een goed gesloten fles op een koele donkere plaats. Zo blijft de olie minstens 6 maanden goed. Nadat je er de kruiden uit de olie hebt gezeefd kun je als decoratie volledige takjes en pepertjes in de fles doen, zo wordt je olie nog sterker van smaak.

kruidenolie3

Doe je kruiden in een bokaal en vul die tot boven met olie, zodat de kruiden onder staan.

Kruidenolie 1
Ingrediënten
– 4 eetlepels fijngesneden pepertjes, laurier, tijm, rozemarijn, peper, laurier (of andere kruiden)
–  olijfolie

Bereidingswijze
Doe de gedroogde kruiden in de bokaal. Giet de olijfolie over de kruiden en laat 2 tot 3 weken trekken. Giet de olie door een zeef om er de kruiden uit te halen. Nu kun je er opnieuw gedroogde takjes kruiden indoen als decoratie. De kruidenolie is minstens 6 maanden goed. Bewaar hem in een donkere kast.

kruidenolie1

Of rozemarijn, ook heel lekker 😉

Kruidenolie 2
Ingrediënten
– 4 eetlepels fijngesneden peterselie, kervel, bieslook, dragon (of andere kruiden)
–  olijfolie

Bereidingswijze
Doe de gedroogde kruiden in de bokaal. Giet de olijfolie over de kruiden en laat 2 tot 3 weken trekken. Giet de olie door een zeef. Nu kun je er opnieuw gedroogde takjes kruiden indoen als decoratie. De kruidenolie is minstens 6 maanden goed. Bewaar hem in een donkere kast.

kruidenolie4

Nu enkele weken geduld, terwijl de kruiden hun smaak afgeven aan de olie.

Pikante Kruidenolie
Ingrediënten
– 2 rode pepers, 1 in stukjes (inclusief pitjes en 1 in de lengte gehalveerd)
– 3 tenen knoflook, in stukken
– 1 fles (olijf)olie

Bereidingswijze
Doe de peperstukjes met pitjes en de knoflook in de lege fles. Doe de gehalveerde peper erbij en giet de olie over deze ingrediënten. Laat dit geruime tijd intrekken. Hoe langer je hem bewaart, des te intenser wordt de smaak.

Serveersuggesties: Lekker over een salade, maar ook om bijvoorbeeld vlees/vis in te bakken.

kruidenolie5

Zeef de kruiden uit de olie.

Vanille-olie
Ingrediënten
– vanillestokjes
– zonnebloemolie

Bereidingswijze
Snij een aantal vanillestokjes in de lengte in half en doe de peulen vervolgens in een flesje (kleinsnijden kan natuurlijk ook). Giet er dan wat zonnebloemolie over en laat het een paar weken op een warme plaats trekken. Hoe meer peulen je gebruikt, hoe sterker de olie, dat is logisch. Zorg er wel voor dat er niets boven de olie uitsteekt.

Deze olie ruikt echt heerlijk en je kan het gebruiken in verschillende recepten zoals vanillemuffins.

Experimenteer er maar op los, er kan heel weinig verkeerd gaan met je kruidenolie. Is hij te sterk uitgevallen naar je smaak? Leng hem dan een beetje aan met extra olie. Is hij te flauw van smaak? Meer kruiden toevoegen en langer laten trekken!

De flesjes kocht ik bij de Action 😉 Met een  labeltje of een lintje eraan heb je een leuk personaliseerbaar cadeautje.

Jouw beurt nu: welke kruiden ga jij gebruiken?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s