Probiotische vitamines

vitamientjes11Zelf je eigen vitamines maken lijkt misschien iets dat niet echt te doen is bij je thuis. Maar ik kan je verzekeren dat het een van de makkelijkste doe-het-zelf projecten is. Serieus, het duurt 5 minuten, 10 op z’n meest. En het moeilijkste van alles is wel de plakkerige honing van je lepel te krijgen. Jij kunt dit ook!

Als je zelf je vitaminesnoepjes maakt heb je ook volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt, en kun je mierzoete fructosesiroop vermijden, aspartaam, de alomtegenwoordige “natuurlijke smaakstoffen”, en synthetische kleurstoffen die in de winkelversies zitten. En je kunt heel wat besparen, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Die ingrediënten kun je ook variëren: je kunt er de ene keer vitamine C aan toe voegen, de volgende keer probiotica. Of beide. Je zou er ook (zelfgemaakte) tinctuur van Echinacea, vlierbessen, tijm of andere kruiden kunnen aan toevoegen. Het hangt helemaal van jou af.

Iets over gelatine

Gelatine is niet alleen het bindmiddel, maar het is ook een hogelijk gewaardeerd ingredient. Gelatine houdt het maagslijmvlies in een uitstekende conditie en helpt op die manier de spijsvertering. Zo vermindert het maagzuur, maagzweren, en zure reflux door de zuren met het voedsel te binden.

Gelatine is ook essentieel om de darm te genezen en te beschermen , want daar worden voedingsstoffen opgenomen in het lichaam, het helpt de leverfunctie, en het biedt een enorm hoog percentage aan eiwitten en mineralen per gram, dat is zeker een voordeel voor kinderen in volle groei en zwangere vrouwen!

Zoals altijd is de kwaliteit van groot belang, de meeste gelatine die je in de supermarkt koopt zijn van varkenshuiden en botten gemaakt onder hoge temperatuur, waardoor de gelatine zuur en bitter wordt. Maar er is ook gelatine die wordt gemaakt van grasgevoede weidekoeien. Die wordt op de laagst mogelijke temperatuur gehouden tijdens het productieproces, waardoor er meer vitamines en mineralen behouden blijven. Wil je echt geen gelatine gebruiken kun je het vervangen door agar agar, een dikmiddel dat wordt gemaakt van een rode zeewier. Maar agar agar dikt niet zo lang als gelatine, dus als je een voorraadje vitaminesnoepjes wil maken zou ik toch voor de gelatine kiezen.

Maar afgezien daarvan blijven deze zelfgemaakte vitamines een geweldige manier om vitamines en mineralen in je kinderen te krijgen. Ze zijn net als gummibeertjes en je kinderen zullen ze zo gauw binnenspelen als je ze toelaat. Je kan ze maken als een dagelijkse vitamine of als je kind ziek is en je het een megadosis wil geven van wat het nodig heeft: probiotica, vitamine C, magnesium, calcium, … Je zult geen klachten horen dat het medicijn slecht smaakt!

vitamientjes1Ingredienten:

– 250 ml sap van elk fruit of groente, behalve ananas, die zal niet gelifiëren. Hoe zoeter hoe beter. Ik gebruikte gedroogde aardbeien die ik aanlengde met citroensapS

– 2 eetlepels honing

– 6 eetlepels gelatine

– toevoegingen: vloeibare multivitamines, probiotica, mineralensupplement, hoe geconcentreerder hoe beter.

vitamientjes3Bereiding:

Doe het sap en de honing in een kleine pot en roer.

vitamientjes5Laat de gelatine een 10-tal minuutjes weken in water. Doe ze daarna bij het mengsel.

vitamientjes8Doe daarna de pot op een zacht vuurtje tot de gelatine volledig opgelost is, 5-6 min. Het mengsel moet lichtjes warm aanvoelen.

vitamientjes7 Roer er je vitamines of andere supplementen bij en giet onmiddellijk in vormpjes. Laat afkoelen op kamertemperatuur gedurende 2-3 uren of zet in de diepvriezer gedurende 10-15 minuten om te geleren. Bewaar ze 2 à 3 dagen op kamertemperatuur of in de koelkast gedurende 1-2 weken.

vitamientjes10Tips:

Je kunt vers sap gebruiken, maar ook andere vloeistoffen: kombucha, kruidensiroop, kokosmelk, … Je kan natuurlijk sap kopen, maar zelfgemaakt sap bezorgt je een natuurlijke bron van vitamines en je kunt eindeloos variëren en combineren.

vitamientjes9Vormen:

Je kunt special snoep- of pralinevormpjes gebruiken als je die hebt, maar de makkelijkste vorm is een ondiepe ovenschotel. Eens je mengsel is afgekoeld kun je de massa er uit pellen en in stukken snijden.

En nu jullie: waarmee maak jij je vitaminesnoepjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s