Zalig zeewier

zeewier13
Iedereen die mij kent weet dat ik een aanhanger ben van de uitdrukking: we reizen om te leren. Overal waar ik kom wil ik kruidentuinen of distilleerderijen van etherische olie bezoeken, tot groot jolijt van Hubbie (mijn man). Nu heeft Ierland wat dat betreft niet zo heel veel te bieden, maar toch ben ik er in geslaagd een interessant bezoek te brengen aan een minzame man die zeewier kweekt. Om te eten, jawel! Zeewier eten? Wie doet dat nu? Daar begin ik niet aan! O nee? Al wel eens sushi gegeten? Dan is de kans groot dat je ook nori hebt gegeten en dat is, jawel, zeewier!

zeewier14

Waarom zou je zeewier eten? Het is een superfood uit de zee, het bevat een schat aan vitamines en mineralen en er bestaan geen giftige soorten, dus je kunt veilig alle soorten zeewier eten. En het bevat nauwelijks calorieën ;-).

Raap geen zeewier op dat is aangespoeld op het strand, want dat is misschien al een tijdje afgestorven en niet meer zo fris. Maar je kunt tegenwoordig in elke goede natuurwinkel zeewier kopen.

Terug naar ons bezoek bij de Roaring Water Sea Vegetables Company. Deze dappere man begon 5 jaar geleden, in volle crisistijd met het kweken van zeewier voor consumptie. Hij kweekt Iers mos (goed tegen verkoudheid), wakame, kelp, riemwier (of zeespaghetti), nori en suikerwier en maakt daar worstjes en hamburgers van, die ook geschikt zijn voor veganisten. Hij werkt bewust ambachtelijk en kleinschalig, maar voert ook uit naar Japan, het land van de zeewiereters. Naar België exporteert Paul nog niet, maar als we met z’n allen vragende partij zijn verandert dan misschien. Ik wil best wat meebrengen bij een volgende trip 😉

Paul legde ons uit hoe de teelt van zeewier in zijn werk gaat en toonde hoe hij het wier droogt en verwerkt. Het was ons duidelijk dat de man gepassioneerd is door zeewier en die passie wil overbrengen op iedereen die wil luisteren. We luisterden met open mond en stelden honderden vragen. Wil je zien hoe zeewier wordt gekweekt, geoogst en verwerkt? Klik hier.Terug thuis moest ik natuurlijk ook eens een recept met zeewier proberen. Het is losjes overgenomen uit het boek “Irish Seaweed Kitchen” van Prannie Rhatigan, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven (zoals dikwijls ;-))

zeewier4
Wakame en kaas scones
Benodigdheden voor zo’n 20 scones:
– 50 gr gedroogde arame (te k
– olijfolie om te bakken
– 2 uien, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook
– 350 gr bloem
– 1 eetlepel bakpoeder
– 2 flinke eetlepels mosterd
– peper
– 2 eetlepels gemalen kurkuma (nog zo’n superfood)
– 85 gr zachte boter
– 200 ml melk (ik koos voor amandelmelk)
– 2 opgeklopte eieren
– 85 gr verse geitenkaas
– 25 gr Parmezaanse kaasschilfers
zeewier12
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 ° C. Bekleed een (of 2) bakplaten met bakpapier. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de uien en de look.
zeewier11
Als de uien glazig zijn kun je er de wakame door roeren. Zet opzij om af te koelen.
zeewier10
Meng de andere ingrediënten samen in een kom tot een deeg. Hou de helft van de opgeklopte eieren apart.
zeewier9
Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot zo’n 2 cm. Steek er vormpjes uit en plaats ze op de bakplaat.
zeewier8
Besprenkel met de Parmezaanse kaas en borstel er de rest van het opgeklopte ei over. Laat in zo’n 15 min goudbruin bakken.
zeewier5

Uiteraard kun je de arame vervangen door ieder andere soort zeewier. Zelfs Hubbie heeft er een zestal gegeten, en dat wil wat zeggen, want die houdt niet zo van “vreemde” dingen!

Serveertip: serveer warm met een gemengd slaatje, heerlijk!

Meer recepten met zeewier? Klik hier
Meer weten over arame? Klik hier

 

Geïnspireerd door “Irish Seaweed Kitchen”, Prannie Rhatigan

Heb je wel eens zeewier gegeten? Wat vond je ervan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s