Kruidenreis naar de Drôme

carte-drome-provencaleEn hier is het dan: het langverwachte programma van de kruidenreis, die Kruidenkriebels dit jaar voor het eerst organiseert.
De reis gaat door van 2 tem 5 juni, het lange weekend van Pinksteren. De meeste mensen zijn op maandag 5 juni zowiezo al thuis, dus wie werkt hoeft maar 1 dag verlof te nemen, de vrijdag 2 juni.

Afspraak in het station van Kortrijk om 7 u. We stappen op de trein om 7.13 u richting Lille. Daar nemen we de TGV van 9.02 tot in Valence, waar we aankomen om 12.44 u. Een autobus staat klaar in Valence om ons naar de eerste activiteit te brengen. Dat is een bedrijf, l’Ame des Simples (www.amedessimples.fr) waar kruiden worden gekweekt, geoogst en verwerkt met de hand, ver weg van enige vervuiling, op het ritme van de seizoenen. Daar maken we een persoonlijke hydrolatenmengeling onder de deskundige begeleiding van de 2 dames die l’Ame des Simples hebben opgericht in 2008.
Na de workshop gaan we naar onze uitvalbasis voor het weekend: het oude klooster van Sainte-Croix (www.le-monastere.org). Dit werd omgebouwd om groepen te kunnen ontvangen, er worden regelmatig allerlei stages georganiseerd en ze beschikken over een botanische tuin van 2 hectare. De kamers zijn 2-persoonskamers in volpension. De kamers zijn basic, zonder franjes, zoals het een klooster betaamt 😉
Op zaterdag 3 juni beginnen we onze dag bij Solaure (www.solaure.fr), een ecologische boerderij waar medicinale planten worden gekweekt, bijen worden gehouden en er is ook een labo waar natuurlijke cosmetica wordt gemaakt. Daar krijgen we een rondleiding. Op het moment van ons bezoek zullen ze waarschijnlijk (afhankelijk van de weersomstandigheden) rozen aan het oogsten zijn om te verwerken in hun verzorgingsproducten.
In de namiddag gaan we de natuur in onder begeleiding van een Nederlandse dame (lafermeduquintet.canalblog.com). Ze toont ons de eetbare planten en we gaan plukken, oogsten en koken. We maken verschillende recepten: chutney, pistou, kruidensiroop, vegapaté, …. We bereiden ons eigen vegan avondmaal, en sluiten de dag af met een mooi diner.
‘s Avonds in het klooster kunnen we nog genieten van een uiteenzetting over kruiden, gegeven door Florence van l’Ame des Simples, die een groep naturopaten begeleidt. In Frankrijk kennen ze de opleiding herborist niet, zoals wij ze kennen. Herboristen zijn daar apothekers die zich in kruiden hebben gespecialiseerd. Ze hebben wel naturopaten en dat is iets soortgelijks.
Op zondagmorgen gaan we naar Nyons, een stadje op zo’n 70 km van Sainte Croix. Daar is op zondagmorgen markt. Tegen 11 u worden we verwacht bij Vinaigrerie La Para (www.lapara.fr), een artisanaal azijnbedrijf die gearomatiseerde azijn produceert met de planten van de Drôme. We krijgen een rondleiding in het bedrijf en een demonstratie (met proevertjes) over hoe je die gearomatiseerde azijn in recepten kunt gebruiken.
We picknicken in de Jardin des Arômes, een botanische tuin waar meer dan 200 aromatische en medicinale planten groeien, die worden gebruikt bij het destilleren van etherische olie, de parfumerie of de fytotherapie.
Daarna rijden we naar Buis-Les-Baronnies, een dorpje op 30 km van Nyons, waar we zullen deelnemen aan het Feest van de Linde, dat daar wordt gehouden.
Op maandag krijgen we een rondleiding in de botanische tuin van het klooster met de nodige uitleg van de planten die er groeien. Daarna trekken we opnieuw de natuur in om de planten in de omgeving te leren kennen. We plukken wat we nodig hebben om die in een workshop in een zalf te verwerken.
Om 15 u vertrekken we richting Valence waar we de TGV van 16.14 u nemen richting Lille, daar stappen we opnieuw over op de trein richting Kortrijk, waar we aankomen om 21.45 u, opgewacht door onze liefhebbende partner/familie/vul zelf maar aan.
Wakosta?
Zeer belangrijke vraag. Wat krijg je?
– Trein heen en terug
– Vervoer per bus ter plaatse
– Hotel in volpension in een 2-persoonskamer
– Alle toegangen en workshops
– Reisverzekering Europe Assistance
Wat is niet inbegrepen?
– Consumpties buiten het hotel
– Souvenirs
– Eigen aankopen
– Eventueel fooi voor chauffeur
Dit alles komt op de zeer democratische prijs van 600 €/persoon.
Opgelet: om iedereen de kans te geven met alle activiteiten mee te kunnen doen is het aantal deelnemers beperkt tot max 23 personen! Je plaatsje is pas gereserveerd na overschrijving van het voorschot van 300 €. De overige 300 € moet worden voldaan tegen 17 april.
Ook partners en/of kinderen zijn welkom, maar er is geen alternatief programma voorzien, dus ze moeten of het programma meevolgen of hun plan trekken en gaan wandelen in de omgeving of zonnebaden of wat dan ook.
Wil je graag mee? Laat snel iets weten! Het wordt zeker en vast een interessante reis!
Heb je nog vragen? Stel ze gerust: info@kruidenkriebels.be of 0498 42 06 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s