“Onkruid”lasagne

cof

Onkruidlasagne, heerlijk en gezond!

De lente is in het land en overal zie je fris jong groen opduiken. Veel van deze planten worden aanzien als ‘onkruid’, maar kruidenliefhebbers weten natuurlijk al langer dan vandaag dat dit ‘onkruid’ heel interessante medicinale eigenschappen heeft.

burst

brandnetel plukken doe je best met handschoenen aan

Na de winter hebben we nood aan vitamines en mineralen om ons lichaam de broodnodige energie te geven. En net op dat moment ontspruiten overal frisgroene plantjes in de tuin, die tjokvol vitamines en mineralen zitten. Toeval? Ik dacht het niet. Zit de natuur niet wonderbaarlijk in elkaar? Dus neem een mandje en een paar handschoenen en trek de tuin of de natuur in om een portie van dat prille groen in huis te halen.

cof

zevenblad, ook wel tuindersverdriet genoemd

Ik plukte voor de lasagne brandnetels (vandaar de handschoenen, natuurlijk), zevenblad en kleefkruid. Je zou ook vogelmuur kunnen kiezen, of enkele blaadjes paardenbloemblad, niet teveel, want dat smaakt een beetje bitter. Pluk een flinke hoeveelheid want bij het stoven slinkt de hoeveelheid drastisch, vergelijk met verse spinazie.

cof

toch maar goed spoelen…

Alle planten kwamen uit mijn eigen tuin, waardoor ik zeker ben dat ze niet besproeid waren, maar met 3 honden in huis, toch maar even goed spoelen 😉 Pluk de blaadjes van de stelen.

cof

kleefkruid

Verwarm de oven voor op 180 °. Snipper een ui fijn en stoof die in wat olijfolie glazig.

cof

snij een ui fijn en laat die in wat olijfolie glazig worden

Voeg er daarna de wilde groenten bij en laat stoven. Kruid naar smaak met peper en zout.

cof

Voeg er je wilde groenten bij

Voeg 20 cl room bij en laat even inkoken. Sojaroom mag ook, natuurlijk. Voeg er een bol mozzarella bij die je in stukken scheurt.

cof

Voeg er nog room en mozzarella bij

Neem een ovenschotel en doe er wat olijfolie in om aanbakken te voorkomen.

cof

Wissel een lasagnevel af met een laagje saus

Leg eerst een lasagne vel, doe er een laagje wilde groente boven, nog een lasagne vel enz. Eindig met een laag groente. Bestrooi met een laagje geraspte kaas.

cof

Eindig met een laag groente en bestrooi met geraspte kaas

Zet in de oven en laat 35 à 40 min garen.

Smakelijk!

Zijn je huisgenoten nog niet overtuigd van de waarde van ‘onkruid’? Dan kun je je wilde groente camoufleren door ze toe te voegen aan een traditionele saus met tomaten, paprika, champignons, … Geen mens die het merkt maar ze hebben wel een portie vitamines en mineralen binnen!

Heb je ook een favoriet recept met wilde groenten? Laat het ons weten!

Advertenties

Een gedachte over ““Onkruid”lasagne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s