Kruidenkriebels op reis!

sdrZoals je een paar maanden geleden kon lezen organiseerde Kruidenkriebels in juni een kruidenreis naar de Drôme Provençale. Het werd een zalig tripje, met enthousiaste deelnemers en interessante bezoeken. Hier is een verslagje:

Op vrijdag 2 juni namen we de TGV tot Valence, waar de minibus al klaar stond. We reden meteen door naar het eerste bezoek, bij L’Ame des Simples, waar Florence ons vertelde over de kracht van hydrolaten.

We waren getuige van het wonder van de destillatie van tijm en maakten er onze eigen, persoonlijke hydrolatenmengeling. Daarna vertrokken we naar onze uitvalsbasis voor het weekend: het klooster van Sainte Croix.

We waren op dat moment de enige gasten en hadden het hele klooster voor ons alleen, zalig! Maar toch ook een beetje creepy… Wat zou daar in de loop van de jaren niet allemaal gebeurd zijn tussen de kloostermuren?

cof

De oogst van de dag bij Solaure 

Op zaterdag vertrokken we ’s ochtends richting Solaure waar we Claire hielpen met rozen plukken voor het destilleren van heerlijk geurend rozenhydrolaat.

cof

Vlierbloesem oogsten bij Veronica in La Ferme du Quintet

We mochten in haar tuin onze eigen groenten oogsten en die werden later in haar keuken klaar gemaakt. Tenslotte genoten we met z’n allen van de zelfbereide avondmaaltijd.

cof

Genieten van het zelf gemaakte avondeten bij La Ferme du Quintet

Op zondag ging het richting Nyons. Hoewel de afstand van Saint-Croix maar 77 km bedroeg ging de weg over pittoreske haarspeldbochten, met alle gevolgen voor wagenziekte-gevoelige reizigers vandien. We werden verwacht bij Vinaigrerie La Para, waar we konden zien en proeven hoe de gearomatiseerde azijnen kunnen worden gebruikt in sauzen en dressings.

Daarna was er een beetje vrije tijd en konden de deelnemers de markt van Nyons ontdekken en souvenirs kopen voor wie dat wilde. ’s Middags genoten we langs de oevers van de Eygues van de picknick die voor ons werd klaargemaakt door de dames in de keuken van Sainte Croix. Daarna reden we naar het dorpje Buis-les-Baronnies, waar we in een gammel busje nog een eind verder werden gereden. Daar kregen we een uitleg over de linde. We hadden geen idee dat er zoveel verschillende soorten bestaan!

Maandag werden we opgewacht door Gregori Lemoine, ethno-botanicus. ’s Morgens vertelde hij over de kruiden in de tuin van het klooster, daarna kregen we nog een demonstatie tinctuur en maceraat maken en na de lunch vertrokken we voor een korte natuurwandeling.

cof

De botanische tuinen van Le monastère de Sainte Croix

Een korte wandeling, want daarna moesten we terug de minibus op om terug naar Valence te rijden. De minibus werd netjes terug afgeleverd aan het verhuurbedrijf en daar gingen we, terug de TGV op richting Lille. Daar werden we opgewacht door onze dierbaren om dan moe maar tevreden thuis te komen, met een hele bagage aan nieuwe kruidenkennis. En boeken. En etherische olie. En hydrolaten. En …

 

minibus

Ons trouwe vervoermiddel gedurende de reis.

Volgend jaar weer? Zeker weten! Meer info volgt op tijd en stond. Misschien dezelfde bestemming, maar met nieuwe bezoeken, want er is nog heel wat te beleven in de Drôme! Of misschien een andere bestemming. We zien wel waar onze neus ons brengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s