Chocolade courgette muffins met chiazaad topping

cof

Courgette muffins? Jazeker!

Het is weer de tijd van het jaar… Als je al een tijdje tuiniert dan weet je wat ik bedoel. Als dit het eerste jaar is dat je tuiniert, loop dan eens in je tuin, de kans is groot dat je ineens een monsterlijke courgette vindt, waarvan je je afvraagt hoe je die in hemelsnaam over het hoofd heb kunnen zien de laatste keer dat je passeerde.

Zonde ook, want met zo’n groot exemplaar kun je eigenlijk weinig aanvangen, behalve om het zaad te recupereren voor volgend jaar. Het grootste deel is een holle, met zaad gevulde kern, niet geschikt voor alle courgette recepten die je al heel de zomer klaar maakt. En de smaak is ook niet meer wat hij was.

cof

Ingrediënten voor courgettemuffins

Maar voor deze muffins is je reuzecourgette nog wel geschikt. En je kunt ze ook invriezen om er later in het jaar, als eindelijk alle courgettes op zijn, van te genieten. In een gewone diepvrieszak kun je ze bijna een jaar bewaren, voor je de eerste hint van diepvriessmaak begint te proeven.

Ingrediënten:
voor 22 – 24 muffins
– 3 eieren
– 200 ml olijfolie
– 300 gr suiker (ik gebruikte rietsuiker, maar je kunt natuurlijk ook gewone kristalsuiker gebruiken)
– 1 zakje vanillesuiker
– 400 à 500 gr geraspte courgette
– 300 gr bloem
– 1 koffielepel zout
– 1 koffielepel bakpoeder
– 150 gr ongezoete cacao
– 100 gr chocolade fijngehakt of chocoladedruppels
– chiazaad

cof

Geraspte courgette

Bereidingswijze:
Ik heb een muffin machine, ooit voor een paar euro gekocht bij Zeeman, maar je kunt ze ook in een oven maken natuurlijk.

sdr

Doe alle ingrediënten in een mengkom

Verwarm de oven voor tot 180 °.
Meng alles in een grote kom of in je keukenrobot.

cof

Verdeel over de muffinvormen

Verdeel over de muffinvormen, vul elke vorm voor ongeveer 2/3de, want de deeg rijst nog behoorlijk wat.

cof

Besprenkel met chiazaad

Besprenkel met chiazaad
Bak in de oven gedurende 18-21 minuten. Controleer of ze klaar zijn door even met een lepel in het midden van een muffin te drukken. Als je geen afdruk achterlaat zijn je muffins klaar!

cof

Verrassend lekker!

Als je huisgenoten niet zo open staan voor nieuwe smaken of ongewone combinaties (zoals bij mij het geval is) dan vertel je hen gewoon niet dat de muffins van courgette zijn gemaakt. Wedden dat ze het zelfs niet proeven? Probeer het maar en kijk of ik gelijk heb.

Heb je zelf een recept om een overvloed aan courgettes weg te werken? Deel het hieronder.

9 gedachtes over “Chocolade courgette muffins met chiazaad topping

  1. Dat ga ik proberen! Ik heb hier regelmatig van die reuzecourgetten en wij geven die dan aan de kippen. Maar nu ga ik er eentje houden om muffins van te maken. Benieuwd of de kinderen het ook zullen lusten 🙂

    Like

  2. Leuke site! Courgette is inderdaad een geweldige groente om ergens tussen te ‘moffelen’ zonder dat iemand daar iets van merkt! Heerlijk, zo’n muffins, bijna iedereen houdt ervan en superhandig voor onderweg!

    Like

  3. Ooohhhh, dat ziet er alvast heel erg lekker uit en het geeft je gelijk zin om een van die courgettes opzettelijk te vergeten. Knap en leuk voorgesteld en ik heb weer wat opgestoken. Dank je! En nog een tip, als je op bezoek gaat bij iemand, neem ze dan gewoon mee als geschenk.. Je bent intussen van harte welkom hier 🙂

    Like

Plaats een reactie