DIY Appel-Kaneel fruitsnoepjes

cof

Fruitleer maken is zo makkelijk dat ik me afvraag waarom niet meer mensen het doen! Wat is er leuker dan snoepjes te kunnen eten waarvan je zeker weet dat er geen geraffineerde suikers in zitten? Die daarnaast ook nog eens gluten-vrij, foute E-nummers-vrij én lactose-vrij zijn! Maar die wel lekker zoet zijn en vol vitaminen zitten. En weet je wat zo leuk is? Het enige dat je nodig hebt is fruit, een oven, een blender of mixer en een beetje (veel) geduld. Al van slow cooking gehoord?

De snoepjes die ik je hier leer maken zijn gemaakt op basis van fruitleer. Een beetje een rare naam natuurlijk. Het is een letterlijke vertaling van het Engelse Fruit Leather. Waarschijnlijk wordt het leer genoemd omdat het een beetje een dunne, taaie substantie is.

cof

Schil de appels en snij ze in kleine stukjes

Door het drogen wordt de zoete fruitsmaak veel intenser en smaakt het dus echt naar snoep. Ik maakte deze snoepjes met appels en kaneel maar je kunt heel veel andere soorten fruit gebruiken.
Welk fruit kun je drogen als fruitleer?
– Aardbeien
– Abrikozen
– Ananas
– Appels
– Kersen
– Bosbessen
– Bananen
– Nectarines
– Peren
– Perziken
– Kiwi
– Mango
– Pruimen

cof

Voeg er kaneel bij

Als je wilt kun je ook lekkere fruitcombinaties maken, of je fruit nog een extra smaakje geven met kruiden of specerijen. Experimenteer er maar lekker zelf op los.

cof

Eventueel kun je er kokosbloesemsuiker bij doen

Je kunt trouwens ook fruitleer van groenten maken. Bijvoorbeeld tomaten, courgettes, paprika’s.

Ingrediënten:
– 4 appels, gelijk welke soort
– water
– 1 à 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (optioneel)
– 1 koffielepel gemalen kaneel
– bakpapier
– blender of mixer

cof

Blender tot een gladde massa

Bereiding:
Was, schil en snij de appels in kleine stukjes. Doe de appels in een kom en voeg er 150 ml water bij. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 min koken, tot de appels zacht zijn.
Doe er de suiker (optioneel) bij en de kaneel. Laat nog 2 à 3 minuten staan op een zacht vuurtje, terwijl je regelmatig roert.

cof

Spreid het mengsel op een bakplaat op bakpapier in een dunne, egale laag

Giet het mengsel in een blender en blender tot een gladde masa, of mix het mengsel glad. Giet een dunne laag op een vel bakpapier op een bakplaat en verspreid zo egaal mogelijk in een zo dun mogelijke laag met een spatel.

cof

Bak op een lage temperatuur met de ovendeur een beetje open

Bak op een lage temperatuur, max 70°, met de ovendeur op een kiertje. Steek er een houten lepel tussen, zodat de deur niet dicht valt. Bak gedurende 2-3 uur of tot het niet meer aan je vingers kleeft. Controleer dat nu en dan.

cof

Snij in repen van zo’n 1 cm breed

Snij in repen van zo’n centimeter tot anderhalve centimeter breed. Je kunt ze nu stevig oprollen. Bewaar in een luchtdichte doos.

cof

Rol de repen stevig op

Zou jij dit aan je kinderen geven? Of hou je het liever bij de traditionele snoep, vol geraffineerde suiker en kleurstoffen? Zet het in de comments.

cof

Gezonde, lekkere snoepjes!

Advertenties

3 gedachtes over “DIY Appel-Kaneel fruitsnoepjes

  1. Beste, met een droogoven kan je het leder best maken.
    Waarom je alles warm maakt weet ik niet.
    Wij maken alle soorten door gewoon in blenders fijn te maken , en zo uitgieten, platvrijven en drogen. Lukt perfect.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s