Heel een gebroken hart met kruiden

Hurt-Status-Quotes-PhotoFebruari is de maand van de liefde, met natuurlijk Valentijn op kop, het feest van de geliefden. Maar wat als de liefde zijn tanden toont en je achter laat met een gebroken hart?

Vroeg of laat leren we allemaal die emotie kennen, voor sommigen kan zich dat uiten in een gevoel van verdriet, wanhoop, of woede, of zelfs als een verdoofd gevoel. Ons gebroken hart kan zich uiten in de vorm van slapeloosheid, gebrek aan concentratie en focus, gebrek aan eetlust, tot zelfs fysieke pijn.
Onze voorouders leden ook al aan een gebroken hart. Uit een werk uit het midden van de 17de eeuw, geschreven door Robert Burton blijkt dat toen ook al verschillende remedies werden voorgesteld, inclusief medicatie. Burton schrijft dat melancholie niet alleen verdriet is, maar ook kan gaan tot leed, angst, schaamte, afgunst, boosheid of een drang naar wraak, en dat planten een van de beste manieren is om een gebroken hart te helen.

Een gebroken hart – een speciaal soort melancholie – is complex en weerspiegeld door de vele manieren waarop we kruiden kunnen gebruiken om een gebroken hart te verzorgen. Het eind van een relatie is een van de meest stressvolle ervaringen die een persoon kan hebben, zowel lichamelijk als emotioneel. Op verschillende vlakken is de stress van een gebroken hart niet anders dan ieder andere stressvolle gebeurtenis in het leven. Het kan de goede werking van de neurotransmitters (zoals epinephrine, norepinephrine en dopamine) en stress-gerelateerde hormonen (zoals cortisol) beïnvloeden. Na een tijdje kan deze soort stress nadelig zijn voor ons zenuwstelsel, ons immuunsysteem en ons spijsverteringstelsel, om nog maar te zwijgen van het effect dat het heeft op ons emotionele leven.

Net daarom kunnen kruiden die kalmerend, opwekkend en/of koesterend werken een belangrijke rol spelen in het helen van een gebroken hart. Laten we enkele van deze kruiden van dichtbij bekijken.

lavendel

Lavendel (Lavandula angustifolia)
Lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt tegen een gebroken hart. In de 17de eeuw beschreef de kruidenkenner Nicholas Culpeper lavendel als een krachtig en doordringend kruid dat nuttig is bij “beven en passies van het hart”. Lavendel werd traditioneel aangebracht op de slapen, toegevoegd aan bloesemwaters of likeurtjes om het hart te helpen verblijden en verlichten en donkere gedachten te verdrijven.

Het sterke aroma van lavendel weerhoudt ons van piekeren en tobben. Terwijl lavendel een kalmerend en hypnotisch kruid is, ook in staat om het zenuwstelsel te ontspannen, heeft het ook een positieve werking op het darmstelsel, waardoor het ook helpt bij diegene die door zijn/haar gebroken hart niet kan eten of die last heeft van nerveuze indigestie. Lavendel kan ook helpen om je immuunsysteem te stimuleren, omdat het de effecten van ziekteverwekkers onderdrukt.

citroenmelisse
Citroenmelisse (Melissa officinalis)
Citroenmelisse wordt ook al eeuwenlang gebruikt als een remedie tegen melancholie en als een tonicum voor het zenuwstelsel. Het verbetert het geheugen, de hersenactiviteit en de levensduur. Paracelsus, die leefde en schreef in de 15de en 16de eeuw, schrijft dat het regelmatig gebruik van citroenmelisse een persoon helemaal doet herleven. Zijn woorden impliceren een terugkeer van levendigheid, een sleutelbegrip bij het opleven van het hart. John Evelyn, die in de 17de eeuw een dagboek bijhield schrijft “citroenmelisse is onovertroffen voor de hersenen, versterkt het geheugen en verjaagt krachtig melancholie”, en, wanneer het in wijn wordt getrokken, “troost het het hart en verjaagt melancholie en droefheid”.

bernagieBernagie (Borago officinalis)
In 1633 schreef de herborist John Gerard dat bernagie “overal werd gebruikt om het hart te troosten, om zorgen te verjagen en de vreugde van de geest te verhogen”. De bladeren en bloemen van bernagie in wijn maken mannen en vrouwen blij en vrolijk en verjaagt alle droefheid, saaiheid en melancholie, dat wordt bevestigd door Dioscorides en Pliny. Siroop van de bloemen van de bernagie troosten het hart, reinigt het van melancholie en kalmeert een paniekerige en zenuwachtige persoon.

Traditioneel werden de blauwe bloemen van bernagie in suiker bewaard of in een likeur voor het hart en de geest en om te recupereren na een zware ziekte. De verkoelende en slijmerige bladeren en zelfs de zaden werden vroeger gebruikt om zowel het hart te versterken als om verdriet te verjagen. Bernagie kan ons ook helpen om moedig te blijven tijdens moeilijke momenten – Romeinse soldaten zouden bernagie wijn gedronken hebben voor ze ten oorlog vertrokken waarbij ze zongen van: “Ego borago, Gaudia semper ago” oftewel “Ik borage, breng altijd moed”

Honing voor het gebroken hart
Het thema “zoet” komt voortdurend naar voren in oplossingen voor liefdesverdriet – veel siropen, likeuren, elixers en snoepgoed worden voorgeschreven. Als we ons tekort gedaan voelen in de zoetheid van het leven, is het een natuurlijke reactie om het toch op elke manier te vinden waar we het kunnen krijgen. Dat niet alleen, maar voedingsmiddelen en kruiden die van nature zoet zijn, hebben over het algemeen energetische en fysieke voedende eigenschappen – wat we op dit moment hard nodig hebben. Deze eenvoudige geïnfuseerde honing kan ons herinneren aan de zoetheid in het leven terwijl het hart kalmeert en kalmeert.

Honing voor het gebroken hart
Ingrediënten:
– verse of gedroogde citroenmelisse
– verse of gedroogde lavendelbloemetjes
– verse sinaasappelschil
– goede vloeibare honing van de lokale imker

Herbed-Honey jpg

Bereidingswijze:
– Vul een glazen bokaal tot halfweg met verse of gedroogde kruiden (gebruik gelijke hoeveelheden van al de kruiden, of pas de verhoudingen aan aan je eigen smaak), overgiet de kruiden met honing tot de bovenkant van je bokaal.
– Roer goed om en sluit je bokaal goed af.
– Zet je bokaal op een warme plaats en draai elke dag een keer om gedurende minstens een week, meer mag.
– Zeef de kruiden uit de honing en bewaar je honing in een glazen bokaal.

Ook dit gaat voorbij
Zo pijnlijk als een gebroken hart kan zijn, het kan helpen om in gedachten te houden dat een gebroken hart eenvoudigweg een deel van de menselijke ervaring is. We zullen allemaal op het een of andere moment ons hart laten breken, maar denk eraan dat een gebroken hart een tijdelijke toestand is. Kruiden worden al eeuwen gebruikt om ons te helpen door de donkere en pijnlijke overgang van een gebroken hart en zijn een prachtige manier om het hart te kalmeren en de moed te versterken. Er zijn zoveel manieren om de kruiden te gebruiken die in dit artikel worden genoemd (en andere hartminnende kruiden, zoals meidoorn en roos) om een gebroken hart te ondersteunen.

Hoe heb jij kruiden gebruikt om je door een gebroken hart te helpen – en wat zijn enkele van je favorieten? Laat het ons weten!

Een gedachte over “Heel een gebroken hart met kruiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s