Tekenspray

teken

De verschillende levensstadia van de teek

De zomer is, naast zon, zee en strand, ook tekentijd! Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich kunnen vastzetten op de huid van mensen en dieren om bloed te zuigen. Een beet van een teek is vaak onschuldig en pijnloos, maar wanneer de teek besmet is met een bacterie, kan je er ziek van worden.

Wat zijn teken?
Een teek is een heel klein donker spinachtig beestje.Een teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. In de laatste drie stadia heeft een teek bloed van een gastheer (mens of dier) nodig om zich verder te ontwikkelen.

Hoe en waar ondervind je overlast?
Een tekenbeet voel je niet. Ze kan hoogstens achteraf een beetje jeuk veroorzaken. Om de bacterie over te brengen moet de teek minstens twaalf uur aan de huid vastgehecht blijven. Besmetting gebeurt doordat de teek zich volzuigt met bloed en daarbij speeksel afgeeft. Krijg je een ring of griepachtige symptomen binnen de maand na de tekenbeet, ga dan zeker langs bij je huisarts en meldt de tekenbeet.

Teken leven overal: in het park, in je tuin, in de duinen, in het bos, … Ze bevinden zich doorgaans tussen vochtige bladeren en in hoog schaduwrijk gras. Teken zijn er het ganse jaar, maar worden extra actief tussen maart en oktober.

 

huiduitslag-erythema-migrans-lyme

Als je dit ziet: naar de dokter! Maar soms heb je geen enkel symptoom, dus voor de veiligheid toch maar naar de dokter.

Zelf ging ik in juni naar de Vendée, waar ik minstens 10 tekenbeten opliep. Ook teken hebben hun favorieten, net als muggen, want mr. Kruidenkriebels had nergens last van! Het waren allemaal heel kleine teken, hopelijk was ik hun eerste maaltijd en waren ze nog niet besmet met de Borrelia bacterie, maar ik vond het toch maar niets, zo’n hoop teken in mijn lijf! Na het verwijderen heb ik de wondjes met etherische olie van tea tree ontsmet. Omdat ik heel weinig materiaal mee had ben ik naar de plaatselijke apotheker gegaan om een tekenspray te kopen.

Toen ik die gebruikte merkte ik dat het zwart van mijn sandalen afgaf door het product. Dat moet nogal straf spul zijn! En ik spoot dat op mijn huid! Daar voelde ik me absoluut niet lekker bij, want zoals je wellicht weet komt alles dat je op je huid aanbrengt voor minstens de helft in je bloedbaan terecht. Dat vond ik een akelige gedachte, dat dat straf spul in mijn bloed zou komen en ik dacht: “Dat moet beter kunnen.” Toen ik thuis kwam ben ik aan het werk gegaan en kwam met dit recept om mee te nemen naar de Pyreneeën op kruidenreis, enkele dagen later. En raad eens: ik ben er niet gebeten geweest! Nochtans zaten er wel teken.

Ben ik nu 100 % veilig? Nee, natuurlijk niet! De klassieke richtlijnen blijven gelden: lange broek en mouwen, gesloten schoenen, hoed of pet, … maar wat extra afweer kan nooit kwaad! Ik droeg ook een lange broek en ondanks dat had ik 4 van die akelige beestjes in mijn rechterbeen!!!

mde
Dit heb je nodig om een tekenspray te maken

En zo maak je het:
Ingrediënten:
– gedestilleerd of gedemineraliseerd water of bronwater
– 10 ml alcohol, vodka, jenever, of wat je maar in huis hebt, in dit geval mag het de goedkoopste zijn (liefst niet te zoet, want dat trekt weer andere insecten aan)
– 10 dr etherische olie van lavendel
– 10 dr etherische olie van citroeneucalyptus
– 10 dr etherische olie van pepermunt
– sprayflesje

cof
Meet 10 ml alcohol af

Bereiding:
Meet 10 ml van de alcohol af en giet in je sprayflesje. Vul aan met gedeminiraliseerd water (of bronwater) tot bijna boven.

cof
Vul aan tot bijna boven met gedemineraliseerd water of bronwater

Voeg 10 druppels toe van elk van de etherische olies en klaar! Schudden voor gebruik. Voor je uitgebreid begint rond te spuiten voer je best eerst een allergietest uit: breng een beetje van je product aan op de binnenkant van je elleboog en wacht minstens 24 u af. Krijg je geen reactie in de vorm van rode huid, bubbels, uitslag, branderig gevoel, … dan kun je de spray veilig gebruiken. Buiten bereik van kinderen houden!

cof
Voeg 10 druppels etherische olie van elke soort bij

Spuit je benen, armen, nek, schoenen, … in met de spray voor je de natuur in gaat. De tekenspray kan ook dubbel dienst doen als muggenspray 😉 Opgelet: niet gebruiken voor kinderen – 1 jaar! Je kunt wel wat op het beddegoed spuiten, maar zorg ervoor dat je kind niet per ongeluk product in zijn ogen krijgt!

cof
Et voila! Een natuurlijke anti tekenspray waarvan de kleur niet van je sandalen af gaat!

Wil je meer weten over etherische olie en waar je het allemaal kan voor gebruiken?
Klik hier

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s