Bouillonblokjes zelf maken

bouillonblokjes1Bouillonblokjes hebben een misleidende naam, want ze hebben weinig met bouillon te maken. De zoutblokjes geven smaak en wat structuur aan de vloeistof waar je ze ingooit. Vanwege het gebruiksgemak en lage prijs werden de blokjes, die al sinds 1908 gecommercialiseerd worden door Maggi, een instant succes. Het is echter geenszins te vergelijken met echte bouillon.

Het groentebouillonblokje van Maggi (of andere merken) zit vol onnodige bestanddelen
Op de verpakking staat onder ingrediënten: zout, smaakversterker (E621), plantaardige olie, glucosestroop, gedroogde groenten 5,1 % (prei, ui, wortel), gistextract, aroma’s (bevat tarwe), peterselie, extracten van selderij, tijm, laurier, dragon. Mogelijk sporen van melk, ei, mosterd, sesam.

bouillonblokje

Bouillonblokjes vol smaakversterkers

Opmerkelijke bestanddelen zijn de smaakversterker E621, glucosestroop, gistextract en aroma’s. Onnodige en ook nog eens ongezonde toevoegingen.

Sinds een tijdje zijn er fabrikanten die zich willen onderscheiden en bouillonconcentraat in zakjes aanbieden en biologische blokjes met de vermelding “zonder gistextract”.

In een serieus restaurant, waar ook ter wereld, zal je altijd een pan op het vuur vinden waarin de kok bouillon trekt, van vis of van botten. Echte bouillon is rijk aan stoffen en smaken, gezond en geeft structuur. En de kok bepaalt wat er in zit.

Gelatine
Bouillon getrokken van vlees met botten bevat essentiele voedingsstoffen en verbetert de lichamelijke weerstand. Het bevat bouwstoffen die makkelijk door het lichaam zijn op te nemen: calcium, magnesium, aminozuren en gelatine.
Gelatine ontbreekt in bouillonblokjes. Gelatine is nuttig voor de struktuur van je gerecht en het is ook een belangrijke voedingswaarde voor je lichaam.

verse bouillon

Bouillon, zoals ze eigenlijk zou moeten zijn.

Wat is een bouillon?
Bouillon is een extract van groente en/of vlees. De bestanddelen laat men trekken waardoor de (natuurlijke) geur- en smaakstoffen van de ingrediënten in het water oplossen. Bouillon is ook verkrijgbaar als bouillonblokje. Dit is een gedroogd en in een kubusvorm geperst mengsel van zout, groente en kruiden. In de blokjes van vb Maggi zit geen vlees maar gedenatureerde plantaardige eiwitten. Om deze bouillonblokjes te maken lost men eiwithoudende plantaardige grondstoffen en slachtafval op in een kokende zoutzuur oplossing. Het overtollige zoutzuur neutraliseert men met natronloog of soda zodat het wordt omgezet in natriumchloride. Dit verklaart dan gelijk het hoge zoutgehalte in deze blokjes.

Smaakversterkers
Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat lichamelijke klachten veroorzaakt worden door intolerantie voor voedselbestanddelen, onder andere de smaakversterker MSG. Fabrikanten zullen op lange termijn naar alternatieven gaan zoeken. Maar natuurlijk is het beter om minder industrieel gemaakt voedsel te eten en meer zelf te koken, zodat je tenminste weet wat je eet.

bouillonpasta

Bouillonpasta

Bouillonpasta: vervanger voor bouillonblokje
Dit is een goede vervanger voor een groentebouillonblokje. Het is een soort bouillonpasta, gemaakt van groenten en zout.
Een groentebouillonblokje bevat gemiddeld slechts 4,5% gedroogde groenten (en ook heel veel zout, en E621, E627, maltodextrine, E150d, gistextract, suiker, maiszetmeel). De zelfgemaakte bouillonpasta dus alleen maar zout en minimaal 80% verse groenten en kruiden. Het is net zo zout als een bouillonblokje, maar als het zout naar de achtergrond raakt, houd je een lekkere, frisse smaak en geur over.

Zout is hier de conserverende factor en dus onmisbaar (omdat je de pasta niet verhit is er een ingrediënt nodig dat de groei van bacteriën remt). Je moet minimaal 10 gram zout per 100 gram groenten aanhouden om te zorgen dat er geen bacteriegroei is. Bewaar het in schone potjes, donker en koel, heb je geen koele plek dan zou ik de koelkast adviseren. De pasta is dan een jaar houdbaar.
Als het potje open is bewaar je het in de koelkast. Gebruik steeds een schoon lepeltje om er iets uit te halen. Eénmaal geopend is de pot 3/4 maanden houdbaar.
Gebruik het in sauzen, stoofschotels, pasta’s, en noem maar op. Bedenk dat het echt zout is, en je dus nooit veel meer moet gebruiken dan een koffielepel van deze pasta, afhankelijk van het gerecht (voor hoeveel personen). Proeven!!

Ingrediënten:
– 15 piment korrels of 1 eetl. gemalen piment
– 20 zwarte peper korrels
– 25 gr. gedroogde maggiplant (lavas)
– 10 gr gedroogde rozemarijn
– bosje verse peterselie
– 10 gr gedroogde dille
– 10 gr gedroogde tijm
– 500 gr wortels
– 200 gr courgette
– 100 gr prei
– 4 ui
– 3 el gemalen korianderzaad
– zeezout
– Schone glazen potten

bouillonblokjes2

Maak de groenten schoon en snij ze in grove stukken

Bereidingswijze:
Alle groenten en kruiden wassen, indien nodig schillen en in stukken snijden.
Spoel de groenten nog even af en gooi ze dan in een vergiet, zodat ze goed uit kunnen lekken.

bouillonblokjes5

Blender alles tot een pasta

Doe alles in de keukenmachine (met het mes erin), of gebruik een staafmixer. Pureer de groenten zover als je wilt. Je kunt het wat grover laten maar voor een mooie menging van smaken pureer je het heel fijn.

bouillonblokjes6

Voeg 10 gr zout toe per 100 gr pasta

Weeg nu pasta af. Neem een schone kom en voeg per 100 gram groentepasta 10 gram zeezout toe, meng dit goed door de groente/kruiden pasta.
Was de potten goed af (ik laat potten vaak een rondje in de vaatwasser mee draaien), spoel ze na, en zet daarna de potjes rechtop in de gootsteen, en de deksels ernaast, met de binnenkant naar boven. Kook water in de waterkoker en giet dat in de potjes en de deksels. Giet de met kokendheet water gevulde potjes en deksels leeg en vul ze gelijk met de bouillonpasta en sluit ze direct af.

Je kunt een bouillonpasta maken van de groenten van het seizoen. Het maakt dus niet zoveel uit welke soort je gebruik, als je gaat googlen vind je allerlei recepten. Het enige wat belangrijk is dat je niet al te veel natte/saprijke groenten (zoals tomaten) gebruikt, zodat het wel een pasta wordt.

Variatietips: voeg eens gedroogd eekhorentjesbrood, gedroogde tomaten, ansjovis of Thaise vissaus aan het mengsel toe ter variatie.

bouillonblokjes7

Spreid de pasta over een bakplaat in een egale laag

Heb je liever een poeder? Verspreid deze pasta op een bakplaat en laat drogen in een oven, op de laagst mogelijke temperatuur met de ovendeur op een kiertje.

bouillonblokjes8

Laat drogen in de oven op 100 ° met de deur op een kier

Als de pasta gedroogd is kun je hem vermalen tot poeder in een blender.

bouillonblokjes10

Voeg gesmolten kokosolie toe tot je een pasta hebt

Wil je liever echte blokjes zoals de bouillonblokjes die je koopt? Dan kun je de poeder vermengen met gesmolten kokosolie. Het mengsel giet je in ijsblokvormpjes en je zet ze in de koelkast om op te stijven.

bouillonblokjes11

Doe de pasta in ijsblokvormpjes

Daarna kun je ze uit de vormpjes halen en in een luchtdichte pot bewaren. Let op dat je ze koel bewaart, want als de kokosolie te warm wordt dan gaat hij smelten natuurlijk!

bouillonblokjes12

Natuurlijke, gezonde bouillonblokjes

En dan heb je natuurlijke, gezonde bouillonblokjes, zonder E-nummers, zonder smaakstoffen, kleurstoffen of bewaarmiddelen, behalve het zout dan. Vergeet niet om te variëren en experimenteren naar eigen smaak en wat er op dit moment in je groentenla ligt ;-). Veel plezier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s