Corona: moeten we bang zijn?

coronaOp de dag dat ik dit schrijf (13/3/2020) gaat België in een lockdown: scholen worden gesloten, evenementen worden afgelast, het sociale leven valt stil. De eerste slachtoffers zijn gevallen. Op dit moment zijn er over de hele wereld officieel 137 445 gevallen van het coronavirus. Waarvan meer dan 600 in België. Er is al heel veel gezegd en geschreven over het coronavirus, moet ik daar nog een schepje bovenop doen? Blijkbaar wel, want ik krijg heel veel vragen: Is het coronavirus echt gevaarlijk voor iedereen? Is het erg? Moeten we bang zijn? Hoe kan ik mijn kinderen beschermen?

Wie zijn de kwetsbaarste personen?
Blijbaar zijn oudere mensen het meest kwetsbaar. Met name de mensen van meer dan 80 jaar hebben een sterftecijfer van 14,8 %. Dus bij deze bevolkingsgroep lijkt het duidelijk: hier moeten we opletten!

Vreemd genoeg zijn er nog geen doden gevallen onder jongere mensen. Dat is heel goed nieuws, toch?

Vervolgens de mensen die aan een chronische ziekte lijden:
– een aandoening van de luchtwegen (ademhalingsproblemen, astma, copd, …)
– een cardio-vasculaire aandoening (hartinsufficientie, na een beroerte, …)
– leveraandoeningen
– diabetes
– hoge bloeddruk
– kanker

Voor deze mensen is het sterftecijfer hoger vergeleken met gezonde mensen. Interessant is ook dat mannen meer getroffen zijn door het virus dan vrouwen.

We kunnen dus besluiten dat mensen die al een verzwakte gezondheid hebben, meer kans hebben om dit virus op te lopen.

Laten we nu het virus zelf wat dichter bestuderen. Wat veroorzaakt het? Kunnen etherische oliën iets uitrichten tegen dit virus?
corona3
Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
Je moet weten dat het coronavirus deel uitmaakt van een hele familie aan virussen. Bij de mens kunnen die aan de basis liggen van verschillende aandoeningen, gaand van een gewone verkoudheid tot een ernstige longinfectie, met acuut ademnood

Wat betreft de overdracht van dit virus tussen mensen: de ziekte verspreidt zich door speekseldruppeltjes. Deze worden geprojecteerd door hoesten of niezen. Daarom wordt aangeraden om te hoesten in je elleboog. Zo hou je je microben voor jezelf.

Wat betreft de symptomen: het gaat vooral over een infectie van de luchtwegen met koorts en een hoest. Er kunnen ademhalingsmoeilijkheden en longafwijkingen optreden. En hier kan het gevaarlijk worden voor de patiënt.
Dat klinkt eng, natuurlijk. Maar vergeet niet dat de ziekte in 80 % van de gevallen goedaardig blijft. Dus zoals bij elk virus: als je lichaam in goede gezondheid is om het virus op te sporen en te bestrijden, dan komt alles zeker goed met je. Als je gezondheid verzwakt is kun je beter voorzorgen nemen.

In beide gevallen is voorkomen beter dan genezen. En daar gaan we het verder over hebben.

Maar als je het virus hebt, weet dat je kunt genezen. Dat lijkt me het belangrijkste om te onthouden en dat stelt me toch ook gerust! Want het lijkt wel of we met de Pest te maken hebben of zoiets!

Een ander belangrijk punt dat ik de moeite van het onthouden waard vindt: vooral de zwakste mensen lopen het meest kans om het virus op te lopen. Waarom is dat belangrijk? Dat wil zeggen dat we preventief kunnen werken. Dat betekent dat je niet passief moet zitten afwachten tot je het virus krijgt en je dan afvragen: “Oei oei, wat kan ik doen om te genezen?” Nee, plan alvast je verdediging, anticipeer!

Hoe gebruik je etherische olie om besmetting te voorkomen?
Laten we het voor de hand liggende niet vergeten: eet gezond, hou een gezonde levensstijl aan, eet veel fruit en groenten en was je handen regelmatig met zeep.

Wat het meest interessante aan etherische olie is, is dat er verschillende onder zijn die actief zijn tegen virussen (wat de “klassieke” geneeskunde u niet kan bieden) en zonder bijwerkingen. Dus: profiteer ervan! De etherische oliën kunnen ook je immuunsysteem ondersteunen. Zo zorgen ze ervoor dat je lichaam beter bestand is tegen het virus, als je ermee zou in aanraking komen.

Vergeet ook niet dat bepaalde etherische olien actief zijn op het ademhalingsstelsen. En omdat dit virus acute ademnood kan veroorzaken, zullen we ons wenden tot etherische oliën die werken op de luchtwegen, en er zijn er een flink aantal van!!

Mijn advies om je te beschermen tegen het coronavirus
Denk eraan: ik ben geen dokter. Ik geef je alleen mijn persoonlijke mening. Behalve de meeste aanbevelingen, zoals je handen wassen, raad ik je aan om etherische olie van ravinstara (Cinammomum camphora) te gebruiken, dat behalve dat het antiviraal werkt ook je immuniteit stimuleert en luchtweginfecties aanpakt. Je kunt bijvoorbeeld elke ochtend 4-5 druppels verdund in evenveel plantaardige olie aanbrengen aan de binnenkant van je polsen, op je borst. Of doe een paar druppeltjes in de aromalamp. Stop 1 week na 3 weken gebruik of gebruik 5 dagen op 7. Opgelet: alleen voor volwassenen.

– Laurier (Laurus nobilis) heeft anti-virale eigenschappen tegen griepvirussen in het algemeen en ook coronavirussen.

– Tea tree (Melaleuca alternifolia) werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels

– Tijm (Thymus vulgaris): stimuleert je immuunsysteem en helpt tegen hoesten.

– Oregano (Oreganum Vulgare) gaat schadelijke bacteriën, virussen en vrije radicalen te lijf. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem.

Om je immuunsysteem te boosten kun je ook echinaceatinctuur gebruiken. (Meer weten over echinacea of rode zonnehoed? Klik hier) Je vindt het bij de apotheker en in de natuurwinkel.

Verder raad ik je heel veel vit C aan, liefst natuurlijke. Ga je te buiten aan acerolabessen, duindoornbessen, rozenbottels of andere vit C bommen.

Ondertussen wordt massaal ontsmettende handgel ingeslagen en hebben veel winkels te maken met een stockbreuk. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, want zo’n ontsmettende handgel maak je makkelijk zelf! En het beste is: we gebruiken maar de helft van de alcohol, want alcohol droogt de huid uit. En er gaat een beetje plantaardige olie bij, om dat uitdrogen tegen te gaan. Verder gebruiken we etherische oliën die minstens even sterk ontsmetten als alcohol.

handgel 13Ontsmettende handgel
Ingrediënten:
Voor 100 ml
– 50 ml aloe vera gel
– 45 ml ontsmettingsalcohol (verkrijgbaar bij de apotheker)
– 5 ml (ongeveer 1 koffielepel) plantaardige olie (amandelolie, jojoba, argan, abrikozenpit, …)
– 90 dr etherische olie bv. 30 dr Ravintsara (zie hierboven)
– 30 dr laurier (Laurus nobilis)
– 30 dr tea tree (Melaleuca alternifolia)

corona-trio-copyJe kunt ook etherische olie van tijm kiezen, oregano of kruidnagel. Dat zijn ook zeer sterke ontsmettende en anti-virale oliën. Maar hou je aan de hoeveelheid van max. 90 dr etherische olie op 100 ml.

Meng alle ingrediënten en doe ze in een pompflesje of herbruikbare tube. Je kunt de gel ook gebruiken om deurklinken en andere gladde oppervlakken die mogelijk besmet zijn te ontsmetten.

Voor je je handgel begint te gebruiken doe je best eerst een allergietest: breng een beetje van de gel aan op de binnenkant van je elleboog. Als je na 24 je geen reactie vertoont in de vorm van roodheid, uitslag, branderig gevoel, jeuk of andere dan kun je de gel veilig gebruiken. Opgepast: gebruik voor kinderen de helft van de hoeveelheid etherische olie! Niet gebruiken voor kinderen onder 2 jaar.

Kijk je liever het filmpje?Klik hier

coronavirus-besmetting-voorkomenBesluit:
Mijn onderzoek naar Corona eindigt hier op dit moment. Wat ik heb geleerd is dit: blijf zoveel mogelijk in goede gezondheid. Verzorg jezelf, zuiver je lichaam, neem zoveel mogelijk vitamines (natuurlijke, kan ook door regelmatig kruidenthee te drinken) en gebruik etherische oliën om je te beschermen tegen het coronavirus. Het is een ziekte die kan worden behandeld en het is belangrijk om dat niet te vergeten. Het is niet omdat je toch besmet zou worden dat je daarvoor dood gaat! Laat je dus niet meeslepen door de psychose die momenteel heerst. Ondertussen kijk ik mijn voorraad etherische oliën na 😉

Wat doe jij om jezelf en je gezin te beschermen tegen het coronavirus? Laat het hier onder  weten

Advertentie

4 gedachtes over “Corona: moeten we bang zijn?

 1. Katrien,
  zou je eventueel een rol-on kunnen maken voor borst en polsen?
  welke verhouding zou je nemen voor een rol on van 10ml?
  Mag je ook verschillende eo gebruiken of hou je je beter aan één soort?
  Dankjewel voor al je info
  Mia Soete (oud cursiste)

  Like

   • . Je kunt bijvoorbeeld elke ochtend 4-5 druppels verdund in evenveel plantaardige olie aanbrengen aan de binnenkant van je polsen, op je borst.
    Bovenstaande zin komt uit jouw tekst dus ik dacht als je dat in een rol on doet dat dit praktischer zou zijn. Vandaar mijn vraag
    Misschien heb ik het verkeerd begrepen?

    Like

   • Dus om je immuniteit te verbeteren of om je luchtwegen open te houden als ik het goed begrijp. Inderdaad, in een rol on zou dat handig zijn. Kun je makkelijk meenemen. Dus voor een rol on van 10 ml zou ik 6 druppels in doen en aanvullen met een plantaardige olie, amandelolie, jojoba olie, druivenpitolie of een andere.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s